Waar goede ideëen vandaan komen – Steven Johnson (2012)

Een boek uit 2010 alweer. Het gaat niet zozeer (als de titel wellicht doet vermoeden) over hoe je een creatieve sessie organiseert, maar over de geschiedenis van uitvindingen en innovaties en hoe die tot stand zijn gekomen. Johnson kijk naar de grote uitvindingen en spoort de patronen van het ontstaan ervan op. Hij doet dat om een journalistieke en prettig leesbare manier. Het doet mij erg denken aan de boeken van Malcolm Gladwell, zowel de keuze van onderwerpen, als de manier van kijken als de schrijfstijl (waarbij Gladwell nog soepeler en met meer humor schrijft)

7 Patronen

Johnson komt in zijn boek met 7 patronen die kenmerkend zijn voor het ontstaan van uitvindingen, innovaties of goede ideeën.

 1. Het volgende deurtje openmaken.
 2. Vloeibare netwerken.
 3. Kauwen op ideeën.
 4. Gelukkige samenloop van omstandigheden.
 5. Fouten.
 6. Nieuwe omgeving.
 7. Platforms.

Het volgende deurtje

Wat Johnson hier beweert is dat uitvindingen niet uit het niets komen. Je bouwt voort op wat anderen al voor jou hebben verzonnen en op wat er dus al beschikbaar is. Wij staan in die zin op de schouders van reuzen. Hij komt met een metafoor van een huis met allemaal kamertjes. Je bent in een kamertje en alle muren hebben een deurtje. Je weet niet hoe groot het huis is en wat er allemaal te doen is. Je opent gewoon een deurtje en kijkt wat daar achter zit. Het openen van een nieuw deurtje geeft steeds weer vier nieuwe mogelijkheden. Je komt steeds meer te weten over het huis.

Soms komt het voor dat je een briljant idee hebt maar dat er nog niet genoeg deurtjes open zijn om er ook daadwerkelijk iets mee te kunnen doen. Zo had Charles Babbage in 1837 al een hele uitwerking gemaakt van hoe een computer zou moeten werken. Er zijn mechanische constructies gemaakt op basis van de tekeningen van Babbage die aantoonden dat zijn idee werkte en inderdaad de voorloper van de huidige computers is. Pas met de uitvinding van de transistor in 1947 (die weer is ontstaan als fout of toeval bij een ander experiment) was het idee van Babbage ook praktisch en bruikbaar geworden. De transistor kon een PC worden dankzij het deurtje dat Babbage eerder had opengezet.

De tip voor ons is: kijk goed welke deurtjes al open zijn, maak slim gebruik van wat er al is.

Uitvindingen lijken in die zin ook een zeker determinisme te kennen. Meerdere uitvindingen zijn ongeveer tegelijkertijd op andere plekken op de wereld ontstaan. Als het tot de mogelijkheden behoort gaat de uitvinding er vroeg of laat toch komen.

Vloeibare netwerken

Dit patroon gaat over de werking van onze hersens. Onze gedachten zijn een aaneenschakeling van het afschieten van neuronen in een bepaalde volgorde. Onze hersens lopen zo vaak dezelfde uitgesleten paden van volgorde, hoe vaker we iets doen of denken hoe makkelijker het wordt. Het zijn voorkeurspatronen. Maar er zijn ook voortdurend zijpaden die bewandeld worden. Sommige van die zijpaden zijn vruchtbaar en andere niet. Soms verlopen de paden heel vloeiend en gaan van het ene over op het andere. Je komt dan in een situatie van flow.

De vraag is dus hoe je productief andere zijpaden kunt afdwingen die je op meer goede ideeën brengen. Johnson stelt dat je dit kunt sturen. Je hersens moeten van de juiste input worden voorzien. Die input gaat via je toegangskanalen als daar zijn ogen, oren, reuk etc. De fysieke omgeving speelt hier een belangrijke rol. Het kantoor waar je in werkt kan creativiteit stimuleren of juist tegenwerken. Het beschikbaar zijn van hulpmiddelen, het gebruik van bepaalde kleuren en materialen, het kan allemaal bijdragen aan meer kans op goede ideeën. Kantoortuinen met standaard opstellingen lijken in die zin ontworpen om de kans op goede ideeën te minimaliseren (aldus Johnson, don’t shoot the messenger). Verkeren in een gezelschap van mensen met goede ideeën is al helemaal een goed idee. Zo zetten ze voor elkaar steeds een nieuw deurtje open, van het ene komt het ander, de kern van brainstormen. Een stad is daarom een veel betere broedplaats van goede ideeën dan het eenzamere platteland.

Tip is hier duidelijk. Zoek goede plekken en mensen op die uitnodigen tot creativiteit.

Het kauwen op ideeën

Dit patroon noemt Johson ‘the slow hunch’. Het is een mythe dat je uitvindingen vaak zijn ontstaan door met een geniaal plan wakker te worden. Vaak heb je wel een goed idee, ergens voel je dat het wat kan worden, maar je weet het niet of het is ver weg en onbewust, het sluimert op de achtergrond. Iets klopt er niet en je blijft er mee rond lopen. Het is een slow hunch die door steeds maar weer terug komt in je bewustzijn en steeds maar weer opnieuw in de lucht wordt geworpen. Soms is dat een proces van jaren. Tot het kwartje uiteindelijk valt en er sprake is van een nieuwe uitvinding.

Zo schijnt Darwin al heel vroeg het idee van evolutie gehad te hebben. Achteraf blijkt hij het al bijna letterlijk zo in zijn aantekeningen te hebben gezet. Maar het kwartje viel niet, hij herkende het inzicht nog niet als zodanig. De Amerikaanse inlichtingendienst had het netwerk rondom Bin Laden in de voorbereiding op 9-11 als meerdere malen in beeld. Maar het kwartje viel toen nog niet. Pas later, toen de ramp zich had voltrokken, bleken er al verzoeken te zijn ingediend om tot actie over te gaan. Maar de systemen hadden zoveel beschermlagen eromheen (filters) dat de verzoeken niet op de juiste bureaus terecht kwamen.

De tip? Als je een idee hebt, ook al is het vaag, schrijf het gewoon op. Het maken van aantekeningen, het steeds maar herlezen van je aantekeninen (met de kennis van dat moment), levert uiteindelijk op dat het bovenop komt te liggen en het kwartje een keer valt (of niet natuurlijk). Een tip is ook om het niet te snel op te geven, uitvindingen kennen vaak een lange adem.

Gelukkige samenloop van omstandigheden

In hype-jargon wordt dit patroon ook wel serendipiteit genoemd. Soms valt alles op zijn plaats, je hebt het goede idee, op het goede moment, bij de goede mensen, in de goede omgeving. En dat gebeurt het. Maar Johnson stelt dat je dit kunt sturen. Het gaat erom dat de juiste structuren in jouw hersens contact maken met de juiste aanpalende structuren in jouw hersens of in die van anderen. Het moet allemaal maar net passen. De kans dat het allemaal past wordt groter als je de structuren vaak opnieuw opschudt zodat ze weer net op een andere manier neerdwarrelen.

Tip. Vaak opschudden die handel. Dat doe je door iets heel anders te gaan doen. Door te gaan wandelen, een berg te beklimmen of de boekhouding te gaan doen. Met anderen erover praten, een presentatie geven, een discussie opstarten, allemaal manieren om de kans om ‘toevallige’ samenloop van omstandigheden te vergroten.

Fouten

Het klinkt natuurlijk allemaal heel leuk als je die uitvindingen achteraf leest. Er wordt in de geschiedenisboeken meestal een mooi verhaal van gemaakt. Vaak zijn er jarenlange vele mensen mee bezig geweest, maar achteraf is er maar 1 held en is het allemaal zo bedacht. De held is daarbij vaak ook nog een nakomer in het spel die vooral commercieel wat handiger was dan de rest.

Zo schijnt de uitvinding van de electronenbuis een gevolg te zijn van een verkeerde theorie. Lee de Forest (de uitvinder) was op zoek naar iets heel anders en had daarbij ook nog eens een verkeerde theorie. Toen dan door toeval het fenomeen ‘versterking’ zichtbaar werd had hij er ook nog eens hele andere toepassingen voor. Pas later is duidelijk geworden wat er hier aan de hand was en is de buis bruikbaar geworden als versterkend element voor elektronische signalen.

Tip: fouten maken mag, maakt niet uit hoe je bij de uitvinding komt als ie maar werkt.

Nieuwe omgeving

Ook hier weer een fantastisch hype-woord: exaptation. Waar het om gaat is dat sommige ideeën in de ene context niets bijzonders zijn maar dat in een andere context wel kunnen worden. Zo weet ik uit eigen ervaring dat standaard inzichten uit de ene tak van sport, revolutionair kunnen zijn als ze worden toegepast in een andere tak van sport. Zo heb ik gesjeesde natuurkundigen zeer succesvol zien worden als top economen door hun oude inzichten maar eens op de economie toe te passen. Beter 5 jaar wiskunde en natuurkunde en in de avonduren wat economie bijspijkeren dan andersom blijkbaar (althans, ik ken geen topnatuurkundigen die van oorsprong economisch zijn opgeleid). Tja, je kunt het exaptation noemen, je kunt ook zeggen: in het land der blinden is eenoog koning.

Maar, zonder gekheid, de tip is natuurlijk om hetzelfde idee eens van uit een heel andere hoek of context te bekijken. In de NLP-wereld is daar zelfs een aparte strategie voor ontwikkeld: de zogenaamde Bateson-strategie die oplossingen uit het ene domein probeert te vertalen naar oplossingen in een ander domein.

Platforms

De laatste. Hier noemt Johnson de uitvinding van GPS als voorbeeld. De russen hadden op een gegeven moment de satelleliet Sputnik om de aarde zweven. De Amerikanen waren daar niet gerust op en zetten een team op om dat ding in de gaten te houden. Ze konden op een gegeven moment berekenen wat de positie van de satelliet was op basis van een vaste plek op aarde (en wat natuurwetten). Tot iemand met de vraag kwam of je het dan ook kon omdraaien: als ik weet waar de satelliet is, kun je dan ook berekenen waar ik ben op aarde? En dat bleek te kunnen en zo is het huidige GPS systeem ontstaan.

Wat is hier de boodschap? Als je maar genoeg geld, tijd, mankracht, energie en focus op een vraagstuk legt, dan forceer je innovatie en uitvindingen. De tip is, als je als land iets wilt en snel dan moet je er een bak geld tegen aan gooien. Google heeft om die reden ook een verplichte dag in de week dat medewerkers aan eigen onderzoek moeten besteden. Tijd en geld dat zich uiteindelijk terug verdient (naar het schijnt). Ik kan overigens ook allerlei nadelen van een dergelijke strategie bedenken maar dat is hier niet het onderwerp.

Epiloog

Leuk boek. Leuke voorbeelden. Zet je op punten wel aan het denken. Maar ook wel wat gezocht en bedacht. We beginnen met de titel en dan maken we er gewoon 7 wetten van. Kwestie van zoeken en die vind je altijd wel. Op het eind van het boek, misschien wel het interessantste gedeelte, probeert de auteur naar trends te kijken. Hij plot daartoe tientallen uitvindingen in de historie in een kwadrant. Dat kwadrent kent de assen – individueel versus collectief, en – markt-gedreven versus niet markt-gedreven. Duidelijk wordt dan dat grote uitvindingen niet meer komen van geniale eenlingen die jarenlang op hun zoldertje zitten. Die tijd is geweest. Grote doorbraken komen van grote organisaties of collectieven. Verder blijkt, en dat had ik niet verwacht, dat grote uitvindingen in toenemende mate een basis hebben in de publieke sector, ze zijn ontstaan vanuit algemene middelen en hadden geen winstoogmerk. Bedenk dus dat vele commerciële doorbraken en successen niet mogelijk waren geweest als er niet eerst een publiek betaald platform was geweest die de basis heeft gelegd (Tom Tom was niet mogelijk geweest zonder de grootscheepse militair-gedreven onderzoeken in de jaren 60). De auteur blijft op het einde van het boek worstelen met de paradox hoe het dan toch kan dat individuen zonder winstoogmerk het beste van hun kunnen willen geven (voor iets waar anderen later mee weglopen). Blijkbaar zijn er nog andere dingen in het leven dan snel rijk worden en veel roem vergaren. Een mooi voorbeeld van hoe een Amerikaan die zelf onderzoek doet naar goede ideeën ook met een nieuw inzicht komt …

 


This post has been viewed 5986 times.

67 reacties

 1. You’ve made some really good points there. I checked on the web for additional information about the issue and
  found most people will go along with your views on this site.

 2. I have been browsing on-line more than three hours as
  of late, yet I never found any interesting article like
  yours. It is pretty worth sufficient for me. Personally, if all web owners and
  bloggers made good content material as you probably did, the internet shall be a
  lot more useful than ever before.

 3. Aw, this was an incredibly nice post. Taking the time and actual effort to generate a top notch article…
  but what can I say… I hesitate a lot and don’t manage to get anything
  done.

 4. Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard
  work due to no data backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 5. Spot on with this write-up, I really believe that this
  website needs a great deal more attention. I’ll probably
  be back again to see more, thanks for the information!

 6. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look.

  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this
  to my followers! Superb blog and excellent style and design.

 7. you are in point of fact a excellent webmaster. The website loading velocity is amazing.
  It kind of feels that you’re doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you have done a
  wonderful job on this subject!

 8. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or
  did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to create
  my own blog and would like to know where u got this from.
  many thanks

 9. It’s really a cool and useful piece of info. I’m satisfied that you
  shared this helpful information with us. Please stay us informed like this.

  Thanks for sharing.

 10. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My
  blog has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it appears
  a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any methods to help protect against content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 11. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your site.
  It appears as if some of the text on your posts are running off the screen. Can somebody else please comment
  and let me know if this is happening to them as well? This might be a issue with my internet
  browser because I’ve had this happen before. Thank you

 12. What i do not realize is in fact how you
  are no longer really a lot more well-liked than you may be right now.
  You are so intelligent. You already know therefore considerably on the subject
  of this subject, produced me in my view imagine
  it from a lot of numerous angles. Its like men and women aren’t interested until it is something to do with Woman gaga!
  Your own stuffs excellent. At all times take care of it up!

 13. I am really impressed with your writing skills and also with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize
  it yourself? Either way keep up the excellent quality writing,
  it is rare to see a great blog like this one nowadays.

 14. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back up.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

 15. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?

  My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it
  is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any
  techniques to help prevent content from being ripped
  off? I’d truly appreciate it.

 16. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different
  topic but it has pretty much the same page layout and design.
  Outstanding choice of colors!

 17. Its such as you learn my mind! You seem to grasp a lot
  about this, such as you wrote the ebook in it or something.
  I believe that you could do with some percent to drive the message house a little bit, but
  other than that, this is excellent blog. An excellent read.
  I’ll definitely be back.

 18. Thanks for finally talking about > Waar goede ideëen vandaan komen –
  Steven Johnson (2012) – Stratum Strategie < Loved it!

 19. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your
  website, how can i subscribe for a blog site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of
  this your broadcast offered bright clear idea

 20. It is actually a great and useful piece of information. I’m glad that you shared
  this helpful info with us. Please keep us up to date like this.
  Thank you for sharing.

 21. I blog quite often and I truly thank you for your content.
  The article has really peaked my interest. I am going to book mark your site and
  keep checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed as well.

 22. It’s appropriate time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I’ve learn this post and if I may I desire to recommend you some interesting things or suggestions.
  Perhaps you could write subsequent articles regarding this article.
  I desire to learn more things approximately it!

 23. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
  be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look
  forward to new posts. cheap flights 2CSYEon

 24. Hey there, You’ve performed an incredible job. I’ll definitely digg it and in my opinion suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this web site.

 25. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and excellent style and design.

 26. I keep listening to the news lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 27. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue fixed soon. Cheers

 28. I?¦ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Studying this information So i?¦m glad to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed. I most for sure will make certain to do not put out of your mind this web site and provides it a glance regularly.

 29. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and good luck.

 30. Good web site you have got here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!|

 31. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

 32. I got this web page from my buddy who told me concerning this web page and at the moment this time I am browsing this web site and reading very informative content at this place.|

 33. You actually make it seem really easy with your presentation however I in finding this matter to be actually something which I feel I might never understand. It kind of feels too complex and very extensive for me. I am having a look forward in your next put up, I’ll attempt to get the hang of it!|

 34. Hello! I’ve been following your web site for a long time now and finally
  got the bravery to go ahead and give you a shout out from
  Atascocita Texas! Just wanted to tell you keep up the good work!

 35. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
  It’s always interesting to read through content from other writers and practice a little something from other websites.

 36. It’s nearly impossible to find educated people about this subject, but you sound like you
  know what you’re talking about! Thanks

 37. Hello everyone, it’s my first visit at this web page, and piece of
  writing is actually fruitful designed for me, keep up posting these posts.

 38. magnificent put up, very informative. I wonder why the
  other specialists of this sector do not realize this. You should continue your writing.
  I’m confident, you have a great readers’ base already!

 39. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read
  more of your useful information. Thanks for the post.

  I will definitely return.

 40. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!

  Extremely useful information specially the
  last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this
  certain information for a very long time. Thank you and
  best of luck.

 41. I visited various sites except the audio feature for audio songs present at
  this website is actually fabulous.

 42. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you
  using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues
  with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a
  good platform.

 43. You’ve made some good points there. I looked on the internet for additional
  information about the issue and found most people will go along with your views
  on this web site.

 44. I do not even understand how I finished up here, however
  I thought this put up was good. I do not understand who
  you’re but definitely you are going to a well-known blogger in case
  you aren’t already. Cheers!

  Also visit my web-site: HTown Junk Car

 45. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?|

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.